Klout nedir ?

Son dönemlerin en popüler sosyal medya araçlarından Klout’un ne olduğu hakkında oldukça fazla arama yapılıyor. Bizde tüm yönleri ile Klout’u ele alıyoruz.

Klout nedir, ne işe yarar?

Klout, en basit tanımı ile, kişilerin ve markaların sosyal medyadaki etki gücünü ölçümleyen bir web sitesi. Klout, ABD’de kurulan bir şirket ve ilk zamanlar sadece Twitter hesaplarının ölçümünü yapıyordu. Daha sonradan geliştirilen Klout’a artık Facebook, Facebook sayfasyı, Google +, Linkedin, YouTube, Tumblr, Blogger, Instagram, Foursquare, WordPress, Last.fm ve Flickr hesaplarınız ile de bağlanarak, bu mecralardaki etkinizi de ölçebiliyorsunuz. Üstelik bu alanların sayısının yakında artacağı, Klout tarafından duyuruldu.

Klout en etkili profillerinizi ölçüyor

Klout’a ne kadar hesap bağlarsanız bağlayın, bu hesaplarınızdan en aktif olduklarınız hesaplamaya katılıyor. Eğer bağladığınız tüm hesaplarınızı aktif olarak kullanıyorsanız, tüm sosyal ağ hesaplarınız, puanınıza etki ediyor. Klout’a bağladığınız profillerinizin etki gücüne göre 0 ile 100 arası bir puanınız olacak. Puanınız günlük olarak yeniden hesaplanarak, düşecek ya da artacaktır.

Klout puanınız yüksekse avantajlısınız

Şimdilik ABD’de oldukça popüler olan Klout puanının önümüzdeki dönemde tüm dünyada çok daha önem verilen bir kriter olacağına kesin gözü ile bakılıyor. ABD’de yaşanan birkaç örnek bunun kanıtı niteliğinde. Bu örneklerden bir tanesi, bir şirketin, üst düzey yönetici araması sırasında, çok deneyimli ve bilgili bir aday ile sektöre yeni adım atan fakat Klout puanı yüksek olan bir genç arasında tercihini deneyimsiz fakat Klout puanı yüksek olan ve gelecek vaad eden adaydan yana kullanmasıydı. Diğer örnekler ise, otel, lokanta vb. hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Klout puanı yüksek müşterilerine daha özenli davranması olarak gösterilebilir. Şirketlerin Klout puanı yüksek müşterilerine daha fazla önem vermesinin iki nedeni var denilebilir. Bunlardan ilki, Klout puanı yüksek müşterinin Twitter ya da Facebook hesabından, oradaki hizmeti öven bir açıklama yapması ve bu açıklamanın çok kişi tarafından görülmesi olarak açıklanabilir. Hiçbir şirket böyle bir reklam fırsatını geri çevirmek istemez. Bir de bunun tam aksi durum söz konusu; Eğer Klout puanı yüksek müşteriler, o şirketin hizmetini kötüleyen Twiit ya da içerikler paylaşırlar ise, o şirketin bu kötü ünvanı sosyal medyada hızla yayılacaktır.

Klout Perks ile hediyeler kazanabilirsiniz

Klout Perks ise, web sitesinin daha sonradan uygulamaya koyduğu bir hizmet. Bu hizmet sayesinde, şirketler diledikleri puan aralığındaki Klout kullanıcılarına çeşitli hediyeler ya da indirim fırsatları gönderebiliyorlar. Bu hem Klout kullanıcılarına güzel avantajlar sağlarken, aynı zamanda buradan kazandığı hediyeleri sosyal medyadan paylaşan Klout kullanıcıları sayesinde, markalarda reklamlarını yapma imkanı buluyor. Eğer kullanıcının Klout puanı ne kadar yüksekse, markaların ona sunacağı hediyede o kadar büyük oluyor. Bu yüzden yüksek Klout puanı her açıdan sosyal medya kullanıcılarının faydasına oluyor.

Klout puanımız kaç olmalı?

Yazımızın ilk başlarında da belirttiğimiz gibi, Klout 0 ile 100 arası bir puan veriyor. ABD’de sıradan kullanıcıların 70 – 80, ünlü kişilerinse 90 – 100 arası puana sahip olmaları gerekiyor. Türkiye’de Klout puanı henüz tam anlamı ile yaygınlaşmadığı için şimdilik 60 – 65 arası puan sosyal medya kullanıcıları için ideal denilebilir. Ancak ileride durumun daha ciddiye alınmaya başlanması ile beraber, daha yüksek puanlara sahip olunması gerekebilir. Türkiye’deki ünlü kişiler ise Klout’tan henüz haberdar değil. İlerleyen dönemlerde onlarında Klout puanına önem vereceklerini söyleyebiliriz. Klout puanınızı nasıl arttırabileceğinizi bir sonraki yazımızda sizler ile paylaşacağız.

Bu yazı Sosyaling.com'un izni ile http://www.sosyaling.com/klout-nedir/ adresinden alınmıştır.

Yorumlar