Grafen Kağıdı

Grafen kağıdı çok ince ve esnek olmasına rağmen çelikten bile daha sağlam olan bir maddedir.

Az önce bizim kopyalamacı habercilerin ilk kopya kaynağı olan Daily Mail gazetesinin haberine göre ingiliz bilim adamları bulmuş bunu geçtiğimiz günlerde. (bugünün tarihi :22.04.11)

Fakat aslında ben grafeni daha önce duymuştum. Nanoteknoloji sonucu grafitten üretilen bir madde. Hatta 2010 Nobel fizik ödülü grafen ile ilgili bir çalışmaya verilmişti. Teknolojik olarak kullanım alanı oldukça geniş.Haberdeki çelikten 10 kat güçlü, 6 kat sert gibi farklı verilen değerlere takılmayın, ben başka bir yerde 200 kat güçlü olduğunu okumuştum ama kaynakların hiçbirine tam güvenmiyorum. Siz çelikten çok daha hafif ve esnek olmakla birlikte çok daha dayanıklı olduğunu bilin yeter. Bunun dışında slikona teknolojik alanda alternatif bir madde olabileceğini. Normalde grafen saydam ve elektriği ileten bir madde,haberde saydam olmayan bir cisim fotoğrafını kullanmışlar.

Yeni çıkan haberde bulunduğu iddia edilen şey daha geliştirilmiş bir madde olabilir. Haberi aynen aktarırsak :

Daily Mail’in haberine göre, araştırmacı Ali Reza Ranjbartoreh’in liderliğindeki bir ekip tarafından üretilen ve “grafen kağıdı” adı verilen süper madde çelikten 10 kat daha güçlü olmasına karşın çok daha hafif ve esnek olarak nitelendi.

Yeni süper maddenin başta otomobil ve uçak üretimi olmak üzere ticaret ve mühendislik alanlarında çığır açması bekleniyor. Ali Arıza Ranjbartoreh, süper maddenin, sayılan bütün özelliklerine ek olarak çevre dostu ve düşük maliyetli olduğunu bildirdi. Grafen kağıdı, ham grafitin işlenip kimyasallarla saflaştırılarak nano ölçekte şekillendirilmesiyle elde ediliyor.

Ortaya çıkan madde çelikten 6 kat hafif olup, yoğunluğu 6 kat daha düşük. Buna karşılık çelikten 6 kat daha sert ama 13 kat daha fazla esneme yeteneğine sahip bulunuyor.

Yorumlar